
Desi Austria este renumita pentru sporturile de iarna, sau pentru vizitele in orasele istorice, iata ca si in afara acestora exista nenumarate posibilitati de a petrece vacantele.
Cele mai recomandate sunt drumetiile in parcurile naţionale ale Austriei : sunt 7 parcuri nationale pe o suprafata de 2,376 km², reprezentand 2.8% din suprafata totala a Austriei.
Parcul naţional Neusiedler See: specificul sau il reprezinta suprafeţele de apă, zonele de stufăriş, bălţile sărate. Aici este situat lacul de stepa cu acelasi nme, cel mai mare lac din Austria precum si in jur de 45 de lacuri saline, care sunt o raritate in Europa.
Parcul naţional Thayatal situat la granita cu Cehia se remarca prin conservarea unei mari varietati de plante. Nu exista multe zone in care sa existe o astfel de diversitate a florei si faunei.
Parcul naţional Hohe Tauern este cel mai mare parc naţional al Europei Centrale si ascunde obiective importante precum masivul Großglockner şi masivul Großvenediger, cascadele Krimml. Exista doua valente ale acestui parc: una salbatica, neatinsa- dominata de ghetari, suprafete de roca si una cultivata de fermieri. Parcul a fost fondat in 1981 fiind prin urmare primul parc national al Austriei si acopera 3 provincii : Carinthia, Salzburg si Tyrol, pe o suprafata de peste 1.834 km2.
Parcul naţional Alpii Calcaroşi, Kalkenalpen este ea mai mare suprafaţă acoperita cu paduri a Austriei ( molizi, brazi şi stejari), fiind protejata de efectele distructive ale civilizatiei . Se pot face drumetii pe jos, cu bicicleta sau cu caii. Aici exista peste 850 specii de plante din care 102 sunt in pericol de disparitie.
Parcul naţional Gesäuse – este al treilea ca mărime şi, totodată, cel mai recent parc al Austriei. Se intinde pe o suprafata de 11.000 hectare , iar peisajul se caracterizeaza prin munte, paduri si ape. Datorita seriei largi de diferente de altitudine , exista o mare diversitate de specii de animale si plante.
Parcul naţional Donau-Auen – situat de-a lungul Dunarii, impresioneaza prin diversitatea de plante şi animale. Numeroase specii de peşti, pescăruşul albastru, acvila de mare, castori, broaşte ţestoase de mlaştină, orhidee rare, numeroase insecte sălăşluiesc aici. Se pot face circuite cu barcile, insotite de ghizi turistici.
Nockberge National Park –este situat in Carinthia, pe o suprafata de 184.3 km 2, deasupra unor varfuri montane, formata din pajisti alpine si zone impadurite.